Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krisztushoz vezetni az embereket
  2023-11-03 21:27:30, péntek
 
  Krisztushoz vezetni az embereket

Lekció: Lk 3,15-22
Textus: Lk 3,21-22

Ha keresztyén vagy, akkor az egyik legmélyebb vágyad az, hogy mások is megismerjék Jézus Krisztust, mint Megváltót és Urat. És mégis, ki ne érezte volna közülünk már azt, hogy nem jön ki szó a száján, amikor lehetőség adódott, hogy beszéljen valakinek Krisztusról?
Hiszem, hogy minden keresztyén számára nagyon hasznos, ha képzést kap arra vonatkozóan, hogyan ossza meg másokkal a Jézus Krisztusról szóló jó hírt. Bár egyetlen üzenetben nem tudok teljes képzést nyújtani, mégis szeretnék áttekinteni néhány lényeges igazságot, amelyekkel foglalkoznunk kell, ha Jézus Krisztushoz, mint Megváltóhoz és Úrhoz akarjuk vezetni az embereket. A módszerünk és módszereink, ahogyan ezeket az igazságokat bemutatjuk, különbözőek lesznek, de valamilyen módon az embereknek világosan meg kell érteniük ezeket az igazságokat.
Keresztelő János élete és szolgálata Jézus Krisztushoz vezette az embereket. Ahogy a János 1:8-ban olvasható Jánosról: "Nem ő volt a világosság, hanem azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról". A szövegünkben azt látjuk, hogy János hogyan mutatott az embereknek Krisztusra. Jelzésértékű, hogy a szakasz elején az emberek azt találgatják, hogy vajon János maga lehet-e a Krisztus. De a végén, ahol Lukács beszámol Jézus megkereszteléséről, bár János volt az, aki a keresztelést végezte, még csak meg sem említi őt! János teljesen eltűnik a szemünk elől, és ahogy a tanítványok esetében a megdicsőülés hegyén, úgy itt is Jézus marad egyedül, és egy hang a mennyből, amely igazolja Őt. Ugyanígy, ha azt akarjuk, hogy Isten arra használjon minket, hogy az embereket a Megváltóhoz vezessük, el kell tűnnünk a látótérből (a képből), és egyedül kell hagynunk az embert Jézussal, az isteni bizonyságtétellel együtt: "Ez az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm". Az, hogy az Atya Isten gyönyörködik a Fiú Istenben, az alapja annak az evangéliumi üzenetnek, amelyet hirdetnünk kell.
Lukács ezt a részt arra használja, hogy eltávolítsa a színtérről Jánost, az előfutárt, és hogy hitelesítse Jézus Krisztus személyét, akinek hivatalos szolgálata a Lukács 4:14-ben veszi kezdetét. Jézus nemzetségtáblázata (3:23-38) és megkísértése (4:1-13) szintén a hitelesítését szolgálja. Darrell Bock megjegyzi:
,,A hangsúly itt azon van, hogy a menny szólt. Isten kinyilatkoztatta a választását. Ahogyan egy politikai párt rányomja bélyegét az elnökjelöltre, úgy itt is Isten megmutatta, hogy ki fogja megvalósítani az ő tervét....."
,,A menny bizonyságtétele az, hogy Jézus a szeretett Fiú. Amikor Isten beszél, az olvasónak hallgatnia kell rá."
János szolgálatából és az Atya tanúságtételéből három fontos dolgot tanulhatunk meg, amelyeket alkalmaznunk kell, ha Krisztushoz akarjuk vezetni az embereket:
Az emberek Krisztushoz való vezetése megköveteli, hogy szembesítsük őket a bűneikkel, figyelmeztessük őket az eljövendő ítélet valóságára, és felmagasztaljuk az Ő mindenek feletti felsőbbrendűségét.

1.Az emberek Krisztushoz való vezetése megköveteli, hogy szembesítsük őket a bűneikkel.

Amint láttuk, János üzenete úgy foglalható össze, hogy "a megtérés keresztsége a bűnök bocsánatára" (Lukács 3:3). A bűnbánat és a Jézus Krisztusba vetett hit áll az evangélium középpontjában. Aki nem látja és érzi magát bűnösnek, annak az a meggyőződése, hogy neki nincs szüksége Megváltóra. Ha odamennék hozzád, és azt mondanám: "Nagyszerű hírem van! Az elnök épp most ajánlotta fel, hogy szabadon távozhatsz a börtönből", nem nagyon örülnél ennek a hírnek, sőt talán még meg is sértődnél. Miért? Azért mert nem követtél el olyan bűnt, amiért börtönt érdemelnél. De ha éppen most ítéltek volna el valami súlyos bűncselekményért, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek volna el a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, akkor az én bejelentésem lenne a legörvendetesebb hír számodra, amit csak el tudsz képzelni.
Ha odamész egy olyan emberhez, aki nem keresztyén, és azt mondod: "Nagyszerű hírem van! Isten szeret téged, és Jézus Krisztus meghalt a bűneidért", az illető nem fogja értékelni az üzenetedet, sőt talán még meg is sértődik. Azt fogja gondolni: "Persze, hogy Isten szeret engem! Isten a szeretet, és én alapvetően szerethető ember vagyok! De ami ezt a bűn dolgot illeti, én is csak ember vagyok, és vannak hibáim, de nem vagyok olyan rossz ember. Miért van szükségem arra, hogy Jézus meghaljon a bűneimért?"
Hogyan lehet elérni, hogy egy magát alapvetően jónak tartó ember belássa saját szíve teljes bűnösségét, hogy belássa, hogy szüksége van a Megváltóra? Isten módszere az, hogy az Ő tökéletes Törvénye legyen prédikálva a bűnösnek, hogy az meglássa, mennyire nem tudta megtartani ezt a Törvényt. "A törvény által van a bűn megismerése", hogy az ember lássa, hogy Isten előtt elszámoltatható (felelős) (Róma 3:19, 20). Így válik a Törvény "a mi nevelőnkké, hogy Krisztushoz vezessen minket, hogy hit által megigazuljunk" (Gal 3:24).
A Lukács 3:19-ben látjuk, hogy Keresztelő János még Heródes Antipásznak is hirdette a törvényt. Heródes elvált a saját feleségétől, és elcsábította Heródiást, féltestvérének feleségét, aki egyben a saját unokahúga is volt. Ezzel házasságtörést és vérfertőzést is elkövetett. János szembesítette Heródest Isten törvényének ezzel a megszegésével, valamint más gonosz dolgokkal, amelyeket elkövetett. Nem tudjuk, hogy János ezt egy magánbeszélgetés során tette-e Heródessel, vagy egy prédikáción keresztül, amikor Heródes jelen volt a hallgatóságban, vagy pedig János nyilvános dorgálása Heródesnek a távollétében jutott el hozzá. De János bátran kijelentette, hogy az uralkodó ugyanannak az Isten törvényének a hatálya alá tartozik, mint az átlagember. Sajnálatos módon Heródes nem válaszolt bűnbánattal, hanem inkább még számos bűnét tetézte azzal, hogy börtönbe záratta, majd később kivégeztette Jánost. De a következmények ellenére János nem enyhített az üzenetén, mert tudta, hogy sem Heródes, sem más nem fog Krisztushoz jönni, ha előbb nincs meggyőzve a bűneiről.
Heródesnek a Jánossal szembeni bánásmódja arra kell, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy nem biztos, hogy szívesen látnak bennünket, ha szóba hozzuk egy ember bűnét. De még akkor sem szabad elfelejtenünk, hogy senkinek sem teszünk szívességet azzal, ha kerülgetjük a bűn problémáját. A modern evangéliumi irányzat beleesett abba a csapdába, hogy az evangéliumot úgy reklámozza, mint a boldog élethez vezető utat, de gyakran lekicsinyeljük vagy megkerüljük a bűn súlyos természetét. Amíg azonban az ember nem kerül a Szentlélek meggyőzése alá, hogy belássa, hogy Isten előtt igazságosan bűnös, addig nem fogja értékelni Isten kegyelmét, amelyet Krisztus keresztjében mutatott meg nekünk. Mivel kevés bocsáttatott meg neki, ezért Krisztust kevéssé fogja szeretni.

A Biblia azt mondja a bűnösökről, hogy "az ő elméjükre sötétség borult, és elidegenedtek az Istennek tetsző élettől, mert megmaradtak tudatlanságukban, és megkeményedett a szívük. Mivel erkölcsi érzékük eltompult, bujálkodásra adták magukat, mindenféle tisztátalanságot művelve mohóságukban" (Ef 4:18, 19). Nyilvánvaló, hogy nem tudunk áttörni minden védelmet, amelyet a bűnösök emeltek, hogy igazolják magukat, miközben folytatják bűnös útjukat. Egyedül Isten képes hatalmas erejével áttörni megkeményedett szívüket, és kinyilatkoztatni lelküknek Krisztust. Ő ezt elsősorban az Igéje által teszi, mind az írott, mind a hirdetett Igén keresztül.
Ezért az egyik legjobb módja annak, hogy szembesítsünk egy bűnöst a bűnével, ha elérjük, hogy olvassa az Újszövetséget. Öt fejezet után már arról fog olvasni a Máté evangéliumában, hogy ha haragudott a testvérére, akkor megszegte a gyilkolástól való tartózkodás parancsolatát. Ha szívében egy nő után vágyakozott, megszegte Isten házasságtörés elleni parancsolatát. Ajánlhatod neki olyan prédikátorok prédikációinak a meghallgatását az interneten, akik Isten törvényét hirdetik. Ne feledd tehát, hogy nem vezethetsz senkit igazán Jézus Krisztushoz, ha nem akarod, hogy Isten törvényét használd. Ne feledd tehát, hogy csak akkor vezethetsz valakit Jézus Krisztushoz, ha segítesz neki meglátni, felismerni, hogy bűnös, és Isten szent törvényének igazságos ítélete alatt áll.

2.Az emberek Krisztushoz való vezetése megköveteli, hogy figyelmeztessük őket az eljövendő ítélet valóságára.

Keresztelő János világossá tette, hogy Jézus, a Messiás eljövetele megosztottságot fog okozni az emberek között. Néhányan búzaként az Ő csűrébe lesznek gyűjtve, mások azonban pelyva lesznek, amelyet Ő olthatatlan tűzzel fog elégetni (3:17). Ez az illusztráció János minden hallgatója számára ismerős volt. Amikor egy földműves betakarította a termést, egy cséppel csépelte a gabonát, amivel elválasztotta a búzaszemeket a külső héjtól vagy pelyvától. Ezután fogott egy szórólapátot, és a búzát és a pelyvát a levegőbe dobta, amikor szél fújt. A pelyvát a szél elfújta, míg a búza ami nehezebb a pelyvánál a földre hullott. A pelyvát felsöpörték, hogy elégessék.
Ez Isten eljövendő ítéletének képe. Csak két sors lesz. Vagy Isten kegyelméből az újjászületés által búzává válsz, és gyümölcsöt hozol az örök életre; vagy pedig megkeményedve maradsz a bűneidben, olyan életet élsz, amely Isten céljai szempontjából terméketlen, és az olthatatlan tűzbe kerülsz. Az "olthatatlan" görög szó az azbeszt. Bár a pokol lángjai valószínűleg átvitt értelműek, Isten a lehető legijesztőbb képeket használja, hogy figyelmeztessen minket arra, hogy az örök büntetés eme helyének kínjai annyira szörnyűek, hogy mindent el kell kövessünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a sorsot.
A modern evangéliumi irányzat a bűn súlyosságának lekicsinyítése mellett gyakran megkerüli (elhallgatja) a pokol borzalmait. Kultúránk hangulata a tolerancia, a szeretet és a megbocsátás. Nem akarjuk megbüntetni a rabokat, hanem megjavítani akarjuk őket. Ha évekig tartó fellebbezések után egy gyilkost valóban halálra ítélnek, azt a lehető legfájdalommentesebb módon, halálos injekcióval teszik. De még a halálbüntetésnek ezt a formáját is sokan ellenzik. Ennek eredményeként, amikor a bűnösökkel az evangéliumról beszélgetünk, úgy érezzük, hogy meg kell őrizzük (védjük) Isten jó hírnevét, és ezért megkerüljük (elhallgatjuk)a pokol kellemetlen tényét. Üzenetünk uralkodó témája: "Isten úgy szeret téged, ahogy vagy". A Biblia azonban világosan figyelmeztet, hogy "aki nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta" (János 3:36).

A személyes bizonyságtétel során az embereknek tudniuk kell, hogy ha nem térnek meg és nem hisznek Jézus Krisztusban, akkor egyszerűen haragot halmoznak fel maguknak Isten igazságos ítéletének napjára (Róma 2:5). Bár ez rossz hír, végső soron mégis a jó hír része. Figyeljük meg a Lukács 3:18-at: Jánosnak az ítéletre való figyelmeztetése ami egyébként rossz hír, a jó hír részeként van leírva. A jó hírt hirdeti az embereknek. Ha igaz, hogy Isten szörnyű ítélete előttünk áll, akkor, még ha nem is kellemes belegondolni, örökké jó hír, ha elmondjuk az embereknek, hogy Isten biztosította a menekülés útját. Nem mondtuk el nekik az evangéliumot, ha nem figyelmeztetjük őket Isten közelgő ítéletére.
Ismétlem, ennek közlésére az egyik legjobb módszer, ha egyszerűen hagyjuk, hogy az illető olvassa a Bibliát. Jézus többet beszélt a pokolról, mint bárki más. Hagyd, hogy az illető olvassa Jézus szavait, így te eltűnsz az útból, ő pedig szemtől szemben áll Isten Igéjével. Az az elképzelés, elgondolás, hogy az alapvetően tisztességes emberek mindannyian a mennybe jutnak majd egy napon, a bűnbánat és a Krisztusba vetett hit nélkül, gyökeresen ellentmond Isten Igéjének. Figyelmeztetnünk kell a bűnösöket az eljövendő ítéletre.

3.Az emberek Krisztushoz való vezetése megköveteli az Ő mindenek feletti felsőbbrendűségének felmagasztalását.

Keresztelő János később ezt mondta Jézusról: "Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem" (János 3:30). János nem próbálta féltékenyen népszerűsíteni magát és a szolgálatát. Azt akarta, hogy az emberek túl nézzenek rajta, hogy egyedül Jézusra tekintsenek. Bár emberileg megpróbálhatta volna, hogy tőkét kovácsol a szolgálatából fakadó népszerűségéből, mégis János megalázta magát, és felmagasztalta Jézus Krisztust. Példáját kell utánoznunk az elveszettek felé végzett szolgálatunkban. Ehhez ...

A.MEG KELL ALÁZKODNUNK.

János azt mondja az embereknek, hogy az ő keresztsége csupán vízzel történik, de Jézus keresztsége sokkal erőteljesebb, mivel Szentlélekkel és tűzzel történik. Erről majd később még többet, de most a lényeg az, hogy János megalázta magát, és Krisztushoz vezette az embereket. János azzal is megalázta magát, hogy elismerte: még arra sem volt méltó, hogy Jézus sarujának szíját megoldja. Ezt olyan megalázó cselekedetnek tekintették, hogy még a héber rabszolgáknak sem kellett ezt megtenniük.
Ha Jézushoz akarjuk vezetni a bűnösöket, meg kell alázkodnunk, hogy ne ütközzenek (botránkozzanak, ne botoljanak meg bennünk) meg rajtunk. Néha mi, keresztyének azt a látszatot keltjük a hitetlenek szemében, mintha nem lennénk bűnösök. Ők általában megérzik a képmutatás szagát, és undorodva elfordulnak. Tudatnunk kell az elveszett emberekkel, hogy természetünknél fogva ugyanolyanok vagyunk, mint ők. Mi csak koldusok vagyunk, akik elmondjuk más koldusoknak, hogy hol találhatják meg az Élet Kenyerét.

B.JÉZUS KRISZTUST MINT FELJEBBVALÓT FEL KELL MAGASZTALJUK.

Jézus itt a megkeresztelkedésekor felmagasztalva van úgy a János, mint az Atya Isten bizonyságtétele által. Látjuk, hogy:

a.)Jézus feljebbvaló személyének hatalmában és szentségében.

János megvallja, hogy Jézus "hatalmasabb" nála, és hogy ő nem méltó arra, hogy megoldja Jézus sarujának szíját. Nem könnyű dolog egy embernek elismerni, hogy egy másik ember hatalmasabb nála. János azonban tudta, hogy noha Jézus fiatalabb nála, Jézus már őelőtte létezett (János 1:30), mert Jézus az emberi testet öltött Isten. Az Ő hatalma által tartja össze magát a világmindenséget (Kol 1:17). A csodák, amelyeket tett, az Ő hatalmáról tanúskodnak. Azok a liberális tudósok, akik Jézus csodáit megmagyarázzák, nem a Biblia Jézusáról tesznek tanúságot. Ő a Mindenható Isten, és nem kevesebb!
Azzal, hogy János azt mondta, hogy nem méltó arra, hogy megoldja Jézus sarujának szíját, elismerte Jézus személyének eredendő szentségét. János emberi mércével mérve istenfélő ember volt, de a szíve mélyén tudta, hogy még csak egy súlycsoportba sem tartozik Jézussal. Jézus később megkérdezhette kritikusait: "Közületek ki tud rám bűnt bizonyítani?" (János 8:46). Többször is azt állította, hogy engedelmeskedett az Atya akaratának, és csak azt mondta, amit az Atya parancsolt (János5:19, 30;).

b.)Jézus feljebbvaló a szolgálatának erejében és hatásaiban.

Amikor János szembeállítja a vízkeresztségét Jézus Szentlélekkel és tűzzel való keresztségével, azt mondja, hogy Jézus belsőleg teszi azt, amit János szolgálata külsőleg jelképez. Az ember végigcsinálhatja a vízkeresztség külső szertartását, de ennek semmi hatása nincs, hacsak Jézus nem végez természetfeletti munkát a szívében a Szentlélek és a tűz keresztsége által.
Hogyan kell értelmeznünk ezt a Lélek és tűzkeresztséget? Az a véleményem, hogy egyetlen keresztségről van itt szó. Az a véleményem, hogy ez a keresztség egyetlen csoportra vonatkozik, azokra, akik válaszolnak az evangéliumra. A Szentlélek újjászüli ezeket az embereket, és az Ő tisztító tüze által fokozatosan megtisztítja őket a bűneiktől. A 17. versben szereplő olthatatlan tűz az evangéliumot elutasítók örök büntetésére utal. Alexander Maclaren így magyarázza: "Vagy örömmel fogadjuk el a Lélek tisztító tüzét, amely kiégeti belőlünk a bűnt, vagy pedig találkoznunk kell a büntető tűzzel, amely minket és bűneinket együtt éget el. Az egyik által megtisztulni, vagy a másik által megemésztődni - ez a választás áll mindannyiunk előtt".
A lényeg az, hogy Jézus az a személy, aki eljövetelével az egész emberiséget két örök táborra osztja. Vagy megbánod a bűneidet és hiszel benne, aminek eredményeképpen Ő adja neked a Szentlelket, hogy erőt adjon neked és megtisztítsa a bűntől az életedet. Vagy pedig tovább élsz a bűneidben, és azokban halsz meg, szembenézve az örök ítélet félelmetes tüzével.

c.)Jézus feljebbvaló az Atyának és a Szentléleknek felőle való erőteljes kijelentésében.

Az a mód, ahogyan Lukács bemutatja Jézus megkeresztelését, lekicsinyli János szerepét (nem is említi), sőt magát a keresztséget is lekicsinyli. Lukács inkább azt hangsúlyozza, hogy a keresztelés után, miközben Jézus imádkozott, megnyílt az ég, a Szentlélek galamb formájában leszállt rá, és egy hang jött ki a mennyből, amely kijelentette: "Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm".
Az a tény, hogy Jézus még a keresztségnek is alávetette magát, azt jelzi, hogy a szolgálata kezdetén azonosult azokkal a bűnösökkel, akiket megmenteni jött. Lukács kiemeli Jézus imaéletét, amely mutatja, hogy Emberfiaként függ a Mennyei Atyától (Lukácsban hét utalás van arra, hogy Jézus imádkozik: 3:21 [keresztség]; 5:16 [növekvő hírnév]; 6:12 [a 12 kiválasztása]; 9:18 [közvetlenül Péter vallomása előtt]; 9:29 [átváltozás]; 11:1 [az Úr imája előtt]; és, 22:41 [Gecsemáné]).
Az, hogy az ég megnyílt, azt mutatja, hogy Jézusban Isten belépett az emberi történelembe. A Szentlélek galambként való leszállása valószínűleg a Lélek szelídségére és tisztaságára utal, és azt is mutatja, hogy a Szentháromság személyei egységesen részt vettek Jézus szolgálatának elindításában. Az Atya mennyből való kijelentése, megerősítése két ószövetségi igevershez kapcsolódik: Zsoltárok 2:7, ahol az Atya azt mondja a Messiásról: "Te vagy az én Fiam"; és Ézsaiás 42:1: "Ez az én szolgám, akit támogatok, az én választottam, akiben gyönyörködöm. Lelkemmel ajándékoztam meg, törvényt hirdet a népeknek". (Figyeljük meg a Szentháromságra való egyértelmű utalást ebben az ószövetségi szakaszban!) Az, hogy az Atya gyönyörködik szeretett Fiában, biztosít bennünket arról, hogy gyönyörködik abban, hogy felajánlotta magát a kereszten a bűneinkért. Ha Krisztusban, a Szeretettben vagyunk, akkor elfogadva vagyunk a Szent Isten jelenlétében.
Amikor bizonyságot teszel, mindig vezesd vissza az embereket Jézus Krisztus magasztos személyére és munkájára. Ha ellenvetéseket vagy kérdéseket hoznak fel, válaszolj rájuk röviden, ha kell, de tereld vissza a beszélgetést Jézus Krisztusra. Ha felemeljük Őt, Ő magához vonzza az embereket (János 12:32).

Következtetés

Még ha nem is láttad a népszerű filmet, a "Titanic"-ot (én nem láttam és nem is tervezem), az alaptörténetet ismered. Az állítólag elsüllyeszthetetlen hajó első útján jéghegynek ütközött, és 1517 embert küldött a vizes sírba. Amit talán nem tudsz, az az, hogy a legtöbbjüket, ha nem is mindet, meg lehetett volna menteni. Egy másik hajó, a Californian, látótávolságon belül haladt el a Titanic mellett, és este 11 órakor rádiókapcsolatot létesített. 11:30-kor a Californian kapitánya és a hajó rádió kezelője lefeküdt aludni. Tíz perccel később a Titanic a jéghegynek ütközött. Bár a Californian hajó ügyeletes tisztje látta a Titanicról érkező vészjelző rakétákat, de nem volt biztos benne, hogy azok mit jelentenek, és nem ébresztette fel az alvó kapitányt. Egy jelentés tanúsága szerint, ha a Californian reagált volna, sok, ha nem is az összes életet meg lehetett volna menteni.
Elítélhetjük a Kalifornia kapitányát, aki aludt, miközben 1500 ember pusztult el a közelben. De nem vagyunk-e gyakran bűnösök ugyanebben, ha önelégültek vagyunk, miközben körülöttünk emberek pusztulnak el? Érzékenynek kell lennünk. Nem azt javaslom, hogy támadó módszereket alkalmazzunk. De nem szabad visszatartanunk magunkat attól, hogy figyelmeztessük az embereket a bűnre és az ítéletre. El kell mondanunk nekik Jézus Krisztus felsőbbrendűségét, és azt, hogy egyedül Őbenne kell bízniuk, mint Megváltójukban az eljövendő haraggal szemben. Imádkozom, hogy mindannyian csatlakozzunk Keresztelő Jánoshoz, és vezessük az embereket Krisztushoz, még akkor is, ha ez nekünk is ugyanolyan sokba kerülne, mint Jánosnak. Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: felmagasztalását, bűncselekményért, legörvendetesebb, börtönbüntetésre, világmindenséget, végigcsinálhatja, tudatlanságukban, megkeresztelését, tisztátalanságot, kinyilatkoztatta, rádiókapcsolatot, természetfeletti, tanúságtételéből, engedelmeskedett, kinyilatkoztatni, halálbüntetésnek, magánbeszélgetés, figyelmeztetnünk, figyelmeztetjük, felmagasztaljuk, figyelmeztessük, életfogytiglani, természetünknél, bizonyságtétele, tűzkeresztséget, figyelmeztessen, engedelmeskedik, eredményeképpen, megosztottságot, szentháromságra, figyelmeztetése, vízkeresztségét, népszerűségéből, szolgálatunkban, elszámoltatható, visszatartanunk, egyik legmélyebb, igazságokat bemutatjuk, embereknek világosan, embereknek Krisztusra, szakasz elején, keresztelést végezte, szemünk elől, tanítványok esetében, megdicsőülés hegyén, embert Jézussal, isteni bizonyságtétellel, alapja annak, evangéliumi üzenetnek, részt arra, színtérről Jánost, hitelesítését szolgálja, Jézus Krisztust, Jézus Krisztusról, Jézus Krisztushoz, Keresztelő János, Atya Isten, Jézus Krisztus, Darrell Bock, Amikor Isten, Jézus Krisztusba, Heródes Antipásznak, Heródest Isten, Egyedül Isten, Vagy Isten, Jézus Krisztusban, Isten Igéjével, Isten Igéjének, KELL ALÁZKODNUNK, Élet Kenyerét, JÉZUS KRISZTUST MINT FELJEBBVALÓT FEL KELL MAGASZTALJUK, Biblia Jézusáról, Mindenható Isten, Amikor János, Jézus Szentlélekkel, Alexander Maclaren, Mennyei Atyától, Jézusban Isten, Szent Isten, Jézus Krisztusra, Keresztelő Jánoshoz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét  Png csokor  Png rózsa csokor  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png kutya  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Julian Brass gondolata  Őrizkednünk kell...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Bounty krémes  Szívem  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Örülök, hogy látlak!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Garai Gábor - Takarítás  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  képre írva  A boldog családok mind hasonló...  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Ágai Ágnes – Csendélet  Ágai Ágnes – Csendélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Jó éjszakát  Varga János Veniam - Fontos sz...  Albert Einstein gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Éretlen vers  Akarat  Rátalálsz  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Az igazi szeretetért rendszeri...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem tiéd  Albert Einsteinről  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  Nem számIt  Mai harmónia kártyám  Jónás Tamás – Végtelen b...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Adakozás  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  A másik dolog,  Akik bántanak téged  Mi lenne ha  Png virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nevem  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
egyik legmélyebb, igazságokat bemutatjuk, embereknek világosan, embereknek Krisztusra, szakasz elején, keresztelést végezte, szemünk elől, tanítványok esetében, megdicsőülés hegyén, embert Jézussal, isteni bizonyságtétellel, alapja annak, evangéliumi üzenetnek, részt arra, színtérről Jánost, hitelesítését szolgálja, menny szólt, politikai párt, menny bizonyságtétele, olvasónak hallgatnia, emberek Krisztushoz, eljövendő ítélet, megtérés keresztsége, bűnök bocsánatára, evangélium középpontjában, feltételes szabadlábra, olyan emberhez, magát alapvetően, törvény által, ember lássa, saját feleségétől, saját unokahúga, magánbeszélgetés során, prédikáción keresztül, távollétében jutott, uralkodó ugyanannak, következmények ellenére, ember bűnét, modern evangéliumi, boldog élethez, bűnösök emeltek, hirdetett Igén, egyik legjobb, gyilkolástól való, emberek között, illusztráció János, földműves betakarította, cséppel csépelte, külső héjtól, levegőbe dobta, szél elfújta, földre hullott, pelyvát felsöpörték, újjászületés által, örök életre, olthatatlan tűzbe, pokol lángjai, lehető legijesztőbb, örök büntetés, pokol borzalmait, gyilkost valóban, evangéliumról beszélgetünk, pokol kellemetlen, személyes bizonyságtétel, embereknek tudniuk, ítéletre való, menekülés útját, illető olvassa, alapvetően tisztességes, mennybe jutnak, eljövendő ítéletre, szolgálatából fakadó, elveszettek felé, héber rabszolgáknak, látszatot keltjük, hitetlenek szemében, képmutatás szagát, elveszett emberekkel, embernek elismerni, másik ember, emberi testet, liberális tudósok, szíve mélyén, szolgálatának erejében, vízkeresztségét Jézus, ember végigcsinálhatja, vízkeresztség külső, keresztség egyetlen, evangéliumot elutasítók, büntető tűzzel, egyik által, másik által, egész emberiséget, örök ítélet, keresztelés után, hang jött, szolgálata kezdetén, emberi történelembe, ószövetségi szakaszban, embereket Jézus, beszélgetést Jézus, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5510
  • e Hét: 39286
  • e Hónap: 68598
  • e Év: 256400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.